От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Как да върнем “живота” в нашия компютър?

6 Юли 2008 / 21:46  |  Автор: sagata  |   | Категория: Компютри и Интернет
Спомняте ли си как в началото току-що инсталираният Windows работеше бързо, без грешки и забивания. Вероятно изпитвате носталгия по онези времена. Не се отчайвайте, има шанс пак да върнете „живота“ във вашата операционна система

Повечето от нас използват Windows. Най-популярната операционна система безспорно има много предимства, както и недостатъци. С малко усилия и следване на препоръките ни може никога да не се срещнете с „лошата“ страна на Windows. Все пак това е най-лесната за работа операционна система. Преди всичко, трябва да сте наясно какво правите с Windows. Ако не се чувствате компетентен, по-добре не се ровете в настройките и не влизайте в системния дял на твърдия диск, за да изтривате различни файлове и папки (Windows почти винаги е инсталиран в дял С). Именно действия от подобен род водят до проблеми и нестабилност на операционната система.

Първо вирусите

Много често причина за нестабилна работа, забавяне и грешки в работата на вашия компютър е заразата със зловреден код - бил той вирус, троянски кон или друг шпионски софтуер. Тъй като тези проблеми вече сме ги разглеждали (Как да предпазим компютъра от вируси, Не пренебрегвайте „spyware” и “adware), само ще отбележа, че инсталирането на антивирусна програма, защитна стена и софтуер за борба с шпионски програми не е препоръчително, а е просто задължително, за да избегнете сериозни неприятности.


Да приемем, че вашият компютър не е заразен или пък вече сте извършили почистването му. Следва да започнем със същинското почистване на твърдия диск - един от най-бавните компоненти в съвременния компютър. Ако хард дискът е силно фрагментиран, дори и да притежавате наистина бърз процесор, той няма да може да подобри значително общата производителност на системата. Защо ли? Причината се крие в това, че информацията, до която искате да достигнете, се намира именно върху силно фрагментирания диск и тя не може да бъде прочетена достатъчно бързо. Второ, силното фрагментираните дискове често водят до грешки, блокиране на системата, а понякога и до тотален отказ. Преди да започнете със самото дефрагментиране на диска, хубаво е да се отървете от всички временни файлове, а така също от нежеланите програми и игри.

Изтриване на временните файлове

За начало трябва да изчистите папката TEMP. Изтриването на временните файлове в спомената папка може да стане по два начина. Първият е да изчистите намиращите се вътре файлове ръчно – вариант, който не препоръчвам на начинаещите потребители и на тези, които не знаят какво правят. Но ако изберете него, можете да отидете в спомената папка и да изтриете всички файлове. Ако случайно някои от файловете са необходими в момента на операционната система или на някоя програма, просто ще ви бъде отказан достъп до тях и няма да можете да ги изтриете.Вторият начин е да използвате помощна програма. Вариантите са много, като освен платени има и свободни програми. Не на последно място, вариант е вграденото средство за почистване в Windows, което се нарича Disc Cleanup. Как да стигнете до него? Натискате десния бутон на мишката върху диска, който искате да почистите, и избирате Свойства (Properties). Оттам ще видите бутон с име Почистване на диск (Disk Cleanup). Честно казано, не очаквайте отлични резултати от това средство, защото то не изтрива всички файлове, а само част от тях. Затова ще ви предложа друга програма, която е напълно безплатна – нарича се Ccleaner и може да я свалите от следния адрес: http://www.ccleaner.com/ccdownload.asp. Препоръчвам ви да ползвате именно тази програма, тъй като с нея няма никаква опасност по погрешка да изтриете някой важен файл.


След като приключите почистването на временните файлове по един от описаните начини, следва почистването и на временните интернет файлове. Докато сте в интернет, вашият браузър кешира информация, т.е извършва записване на страниците в специална папка, наречена Temporary Internet Files. Кеширането се прави с цел облекчаване на трафика, когато зареждате едни и същи страници. Изчистването на съдържанието на папката отново може да бъде извършено по споменатите начини, като и тук ви препоръчвам програмата Ccleaner. Нищо не ви пречи, разбира се, да отидете в папката и да изтриете всичко на ръка.

Изтриване на ненужните програми

След като приключите с предните две процедури, може да изтриете и всички ненужни програми и игри, вкл. демо версии, които са спрели да функционират. Това става като отидете в контролния панел и отворите Добавяне/премахване на програми (Add/Remove Programs). Оттам можете да деинсталирате всичко ненужно. От същото място може да премахвате и ненужните компоненти на Windows. Но при тази операция подходете с голямо внимание - ако не знаете какво правите, не експериментирайте, за да не ви се налага да инсталирате отново Windows.За прегледност и удобство може да премахнете някои от препратките (shortcut) натрупали се на вашия работен плот (desktop).

Споменатите до момента стъпки може да изпълните и в обратен ред.Често срещано явление е някои програми да не изтриват създадените от тях временни файлове. Те обикновено са с разширение tmp, така че, ако ги срещнете някъде и са по-стари, можете спокойно да ги изтриете. Ще срещнете също така и временни файлове на текстообработващата програма Microsoft Word. Ако тя не е стартирана в момента, явно тези файлове са останали поради някаква причина и можете да ги изтриете.

Почистване на регистъра

Сега, за да оптимизираме работата на операционната система, трябва да почистим регистъра от всички грешки. Почистването може да стане ръчно, но това е вариант, който не ви препоръчвам. Ровичкането в регистъра е особено опасно, а пълното почистване е на практика невъзможно, тъй като трябва да прегледате хиляди редове. Но все пак ще спомена как можете да достигнете до регистъра на Windows. Натиснете Старт (Start) бутона и от там изберете Run. Ще се отвори прозорец, в който трябва да напишете regedit. Всичко, което правите оттук насетне, е на ваша отговорност.За да почистите безопасно регистъра, използвайте програма. Отново имате доста голям избор между платени и безплатни програми. И аз отново ще ви препоръчам да използвате Ccleaner. Задължително преди да изтриете грешките в регистъра, направете резервно копие (програмата ще ви пита преди всяко изтриване дали да прави резервно копие; дали ще правите всеки път резервно копие е ваш избор, но първият път е просто задължителен).

Дефрагментиране на твърдия диск

След като приключихме с основното почистване, идва време да се погрижим за производителността на твърдите дискове, като извършим дефрагментиране. За тази цел има множество програми, вкл. и вградената в Windows. Добри резултати ще получите с една от следните две програми: Diskeeper и O&O Defrag. Актуалната версия на първата е 10, Имайте предвид, че програмата не е безплатна. Може да избирате между три различни версии, предназначени за домашни потребители и малки офиси, като в зависимост от версията варира и цената, която трябва да платите. За повече информация и възможността за сваляне на пробна версия посетете сайта на производителя: http://www.diskeeper.com/. Вторият продукт, O&O Defrag, също е доказал възможностите си. Неговата актуална версия е 8.5 и от сайта на производителя можете да изтеглите пробна версия: http://www.oo-software.com.Която и от двете програми да изберете, трябва да извършвате периодично дефрагментиране на твърдия ви диск, за да избягвате силното фрагментиране. Колкото повече е фрагментиран един диск, толкова повече време ще бъде необходимо на програмата да извърши дефрагментирането.


Източник: TechNews.bg


 


КОМЕНТАРИ
fen    7 Юли 2008 / 12:39  

Бих добавил
Забрана на всики безмислени приложения, които се стартират при пускане на компа:
От старт менюто, Run-пишете в полето msconfig.излиза прозорец, отивате на Startup.Там са всички приложения, които се стартират.Махате отметките на ненужните и рестарт.Ако не Ви е ясно не пипайте тези, които са системни.
Анонимен    27 Март 2011 / 06:32  

bezplatni programi
ti podigrava6 li se. vsi4ko koeto preporu4va6 e plateno.
Анонимен    12 Май 2011 / 22:25  

asd
трии я тази статия, кретен!
Анонимен    30 Юли 2011 / 03:58  

ggg
http://www.truereligions.in/
Анонимен    29 Декември 2011 / 15:28  


doobre
Анонимен    29 Декември 2011 / 15:32  


a...?
ьгь.!....................

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
Click Here!


Download new Pop-folk Mp3`s
Download new Pop-folk Mp3`s

web-hound

Tyxo.bg counter

ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Sagata & Dj sash
Дата на създаване: 9 Април 2008 / 19:55
Категория: Компютри и Интернет, Любопитно, Музика, Други,
Прочетен: 811659
Коментари: 347
Последна промяна: 26 Март 2013 / 11:05
КАТЕГОРИИ В МОЯТ БЛОГ
РУБРИКИ В МОЯ БЛОГ